Posted in Articole, Carti in limba Engleza

Despre partea a 3-a Mirrorworld

Deci auzi tu… eu aștept de luni de zile… și fac tuturor capul calendar cu ziua lansării celei de-a treia părți a seriei ”Lumea din oglindă” de Cornelia Funke… și caut pe site-uri și caut pe google… ”Heartless”… ce urma sa apară în septembrie anul trecut… dar nimic! Mi-am zis ”Okay, poate au apărut niște probleme și întârzie nițel…”, căci din surse sigure (și anume site-ul Corneliei) știam că varianta englezească a seriei – ”Heartless” urma să apară în luna Septembrie a anului 2015. Ca acum să aflu… că a apărut! În decembrie 2015! Dar cu un alt titlu! Păi da.

Iată deci, partea a 3-a a seriei ”Mirrorworld” se numește The golden yarn. Motivul întârzierii stă în decizia autoarei de a se separa de editura ce s-a ocupat până acum de publicarea cărților ei. Cornelia și-a dorit o mai multă libertate artistică motiv pentru care și-a înființat propria editură ce poartă numele de ”Breathing books”. Astfel, va publica seria ”Reckless” cu subtitlurile europene care sunt: The petrified flesh, The living shadows, și The golden yarn.

Neînțelegerea care a dus la această separare între autoare și editură (Little, Brown) a constat în cererea editorului de a muta primul capitol a părții a treia într-un loc diferit din carte, pe motiv că scena descrisă (o naștere) este prea ”drastică” pentru cititori. Funke însă nu a fost de aceeași părere, argumentând că scena este de fapt despre dragoste și despre nașterea unui copil care reprezintă în esență fructul dragostei. Cornelia Funke a susținut astfel că cititorii vorbitori de Engleză trebuie să primească aceeași variantă a cărții care a fost publicată și în Germania. Pe de altă parte, Funke mai spune că de la bun început nu a fost de acord ca seria ”Mirrorworld” sa fie clasată ca fiind pentru cititori cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani, ci mai degrabă pentru cititori cu vârsta peste 14 ani. (aleluia, în sfârșit! și-a dat cineva seama că nu-i carte pentru copii)

În final, ni se spune că separarea a fost făcută în acord mutual și fiecare parte a mulțumit celeilalte pentru colaborarea fructuoasă de ani de zile.

Prin noua sa editură, Cornelia Funke ne promite re-editarea unor volume, cărți pentru toate vârstele, ilustrații realizate de mânuța ei (unele pe care dorește să le ofere spre download gratuit) și tot felul de noi surprize.

Acum… eu doar sper să strâng mai repede bănuți pentru achiziționarea celei mult-așteptate părți a treia (despre care, iată, acum am aflat că se numește The Golden Yarn). Am ceva emoții cu scena aia de naștere… că parcă n-aș vrea să citesc ceva traumatizant… că traume destule ne oferă și realitatea. Dar aștept nu nerăbdare să-l ”revăd” pe Will, pe Jakob, Fox și să aflu prin ce peripeții au mai trecut.

sursă: http://publishersweekly.com/pw/by-topic/childrens/childrens-industry-news/article/68063-author-cornelia-funke-launches-own-publishing-company.html

golden-yarn-funke1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s