Rezumat:
Doctorul Proctor a plecat la Paris ca să se reîntâlnească cu iubirea vieţii lui, baroneasa Juliette Margarine, dar se pare că ceva n-a mers cum trebuie pe drum; într-o bună zi, Nilly şi Lisa primesc o carte poştală de la doctorul (aproape) nebun, în care susţine că ar fi prins în timp. Acum micuţul roşcat şi partenera sa înţeleaptă trebuie să reacţioneze rapid ca să-l salveze pe doctor. Nilly şi Lisa pleacă la Paris fără să ştie însă că sunt urmăriţi de înspăimântătorul Raspa, asistentul ticălos al doctorului Proctor. Nici măcar imaginaţia lor debordantă nu va putea ghici ce îi aşteaptă: o aventură incredibilă cu călătorii în timp, pe parcursul cărora cei doi vor schimba cursul istoriei într-un fel aproape de negândit.
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
După o carte gotică destul de serioasă, am simțit totuși nevoia de ceva mai vesel, ca un fel de moment de râs și relaxare înainte de a trece la ”lucruri mai serioase”. Am început deci să citesc acum ”Doctor Proctor și pudra pentru pârțuri”. Da, da, ați auzit bine: pârțuri.
Și, probabil vă întrebați, ce recenzie este aceasta?
Ei bine, aceasta este recenzia părții a doua din seria ”Doctor Proctor”, întrucat cu partea a doua am și început (acum o lună)… și deci e gata de recenzie. După care vom reveni, binențeles, cu ”Fearless”. Și-apoi iarăși cu pârțurile doctorului Proctor.
”Doctor Proctor și cada timpului”. E o carte… genială. Se poate intui ușor faptul că Jo Nesbo scrie romane polițiste, deoarece și aceste câteva cărți pentru copii pe care le-a scris, au o acțiune suficient de inteligentă încât să nu fie ușor previzibilă, și suficient de întortocheată încât să nu vă plictisească. Energia si optimismul acestei cărți vă ia cu asalt din fiecare pagină, și nu vă lasă timp să vă gândiți la altceva. Descrierile sunt vii, replicile acidulate și nonconformiste, acțiunea trepidantă.
Pe scurt (fiindcă nu-mi place să fur farmecul de a descoperi dumneavoastră înșiși acțiunea cărților) este vorba despre doi copii zgubilitici pe nume Nilly și Lisa care pleacă în căutarea prietenului lor – doctor Victor Proctor, care la rândul său plecase la Paris în căutarea iubirii vieții lui, Juliette Margarine, și care din păcate dăduse de belele urmărit fiind de banda ”Hipopotamilor”.
Se observă și o ușoară malițiozitate amuzantă la adresa anumitor nații, precum a Franței în acest caz. Nevinovată, binențeles. Dar tot hilară rămâne, și-așa nevinovată cum e. De exemplu, mi s-a părut amuzant atunci când Lisa încearcă în zadar să se facă înțeleasă taximetristului repetându-i adresa hotelului ”French Fry” (Cartof Prăjit) în loc de ”Frainche Fraille”.
Personajele sunt adorabile și-o să vă distrați pe cinste alături de ei, călătorind în spațiu și timp, schimbând istoria pe ici pe colo, făcând cunoștință cu Ioana D’Arc, cu ”spionul” Dublu Zero Virgula Zero Raspa Hari, aflați chiar de la fața locului cum s-a construit Turnul Eiffel, cum a câștigat Eddy Merckx Turul Franței în 1969, sau adevărul din spatele înfrângerii lui Napoleon la Waterloo.
Ca să nu mai zic că ACÎDSNFE o sa vă pună serios pe gânduri…
Poate că mi-aș fi dorit un alt final pentru Raspa, motiv pentru care până la ultima pagină am tot așteptat sperând altceva… Dar chiar și-așa, eu cred că e imposibil să citești această carte fără să ți le dorești și pe celelalte două în bibliotecă! Aventurile doctorului Proctor și ale celor doi ghiduși – Nilly & Lisa, sunt absolut captivante!
Tehnic: Cartea are o calitate foarte bună. Paginile sunt albe, contrastul scrisului este bun, ilustrațiile sunt de Per Dybvig. Mi-a plăcut și faptul ca desenele nu sufocă lectura, adică nu sunt majoritare, ci doar pe ici pe colo, în locuri esențiale.
Editura: Rao Books
Numărul de pagini: 202
Anul apariției: 2013