Reckless de Cornelia Funke. Din câte știu, momentan nu există varianta în limba română. Eu am luat-o de pe Libris.ro, scrisă în limba Engleză. Poate spre deosebire de ”Inimă de cerneală” (pe care înca n-am citit-o, ci am vazut doar filmul), această carte nu este o poveste pentru copii, așa cum am crezut inițial, ci o poveste fantastică scrisă în stil gotic, pentru adulți. Nu o recomand copiilor deoarece este presărată cu violență, scene înfricoșătoare și lucruri pe care copiii nu le pot înțelege și nu le pot digera.
Un adult însă, va fi capabil să înțeleagă frumusețea acestei povești absolut fascinante. E genul de carte pe care o iei cu tine la servici sperând că mai poți apuca să citești câteva minute în metrou sau în autobuz. Odată ce pornești la drum cu personajele din această poveste, îți vine greu să te desparți de ele, simți că povestea e vie și continuă iar tu trebuie să ții pasul cu eroii ei.
”Reckless” e o călătorie antrenantă și plină de pericole, din care vei ieși mai puternic și mai curajos. E o poveste despre loialitate, supraviețuire, dragoste adevărată, sacrificii, frică și îndrăzneală.
Povestea se conturează în jurul a doi frați, Jacob și Will (numiți după Frații Grimm), și a încercărilor disperate ale lui Jacob de a-l salva pe fratele său mai mic de blestemul Zânei Întunecate.
Între noi fie vorba, deși Goyl sunt descriși ca fiind ”ăia răi”, nu mi se par mai răi decât specia umană. Am o bănuiala că însăși scriitoarea a lăsat la aprecierea cititorului să judece acest aspect în mod obiectiv, și nu mi s-a părut părtinitoare. Pare că lupta dintre bine și rău este la fel de neașteptată și de imprevizibilă de ambele părți ale oglinzii.
Finalul mi s-a părut puțin abrupt, poate din cauza faptului că mi-ar fi plăcut să vorbească mai mult și despre Will, să descrie lumea văzută și prin ochii lui. În ciuda faptului că Jacob este eroul principal, Will mi s-a părut un personaj la fel de puternic în felul lui, și sunt câteva pasaje în carte care lasă să iasă la lumină acest lucru. Doar fiindcă nu este obișnuit să înfrunte pericolele lumii de dincolo de oglindă, nu înseamnă că de cealaltă parte Will nu a avut de înfruntat propriile greutăți: mereu singur, tânjind după prezența fratelui său, nopțile de agonie alături de mama sa muribundă și zilele petrecute pe holurile spitalului. Deși descris ca fiind un băiat sensibil și dependent de cei dragi, Will este la fel de puternic ca și fratele său Jacob. Din simplul fapt că iubește animalele și salvează câini maidanezi reiese că Will are puterea de a proteja și de a salva, iar transformarea lui în Goyl nu face decât să-i accentueze aceste trăsături, deși de cealaltă parte a baricadei.
În lumea lui, Jacob a încercat să fugă de sentimente și de suferință, dar prezența lui Will în lumea de dincolo de oglindă îl confruntă pe Jacob cu realitatea de care a încercat să fugă. Jacob este un personaj care inspiră mult curaj și multă îndrăzneală, și poate fi un sprijin pentru oricine crede că nu mai poate lupta. Fiți alături de Jacob și veți învăța că niciodată nu trebuie să renunți, chiar dacă de multe ori ajungi să crezi că nu se mai poate face nimic.
Clara și Fox sunt deopotrivă pe măsura partenerilor lor.
M-am bucurat sa aflu că există și o a doua parte. Abia aștept să o citesc, binențeles că ”Fearless” este următoarea pe lista mea. Citind recenziile de pe Amazon, am observat că mulți consideră prima parte ca fiind mai slabă decât a doua parte. Mie prima parte mi s-a părut superbă, și mă întreb la ce ar trebui să mă aștept de la a doua parte.
O sa revenim deci cu ”Fearless”. 🙂
Tehnic: coperta obișnuită, design frumos. Mi-ar fi plăcut să aibă coperta cartonată.
Limba: Engleză
Editura: The Chicken House
Număr pagini: 345
Anul apariției: 2013
Disponibilitate: Libris.ro , books-express.ro
Nu am citit-o, recunosc. Dar uite ca o pun pe lista, acum ca am citit recenzia ta. Multam 🙂
LikeLike
Eu trebuie sa recunosc ca nu am citit inca Harry Potter… haha… 😀
E captivanta Reckless (& Fearless), pentru adulti e potrivita. Citeam in autobuz si am uitat sa cobor…
LikeLike
Mă gândeam la un moment dat că se poate stabili o corelaţie între numărul de staţii depăşite, faţă de staţia de destinaţie şi gradul de captivitate în paginile unei cărţi 🙂 Asta da test suprem!
LikeLike
Hehe, așa este! O formula cât se poate de adevărată! 🙂
Are și literatura matematica ei! 😀
LikeLike